Csővezetékek felújítása spiráltekercselt béléscsövekkel

A településeken üzemelő gáz-, víz- és csatornahálózatok láthatatlanul húzódnak útjaink, járdáink alatt. Tudomást sem veszünk róluk, s arról a veszélyről sem, amit okozhatnak egy-egy meghibásodás esetén. Ismeretes mindenki számára, hogy mekkora felfordulást okoz egy csőtörés, nem is beszélve a csővezeték útfelbontásos kicseréléséről; hetekig tartó útlezárások, forgalmi dugók és az aszfaltbontás elviselhetetlen zaja keseríti meg a közvetlen környezetben lakók életét.

Ahogyan az emberi szervezetet behálózó érrendszer jó állapota egyik előfeltétele az egészséges életnek, úgy a települések életében is nagyon fontos szerepet játszanak a városok alatt meghúzódó közművezetékek. A korábban lefektetett csővezetékek állapota mára már jelentős mértékben leromlott. A korrózió, az öregedés és a tömítetlenség okozta problémák miatt ezek a régi csövek „időzített bombaként” ketyegnek alattunk. Ezeknek a csővezetékeknek a vizsgálata, felújítása és rekonstrukciója ma már az üzemeltetők egyik legfontosabb feladata. Az elmúlt években a csőfelújítások és rekonstrukciók területén előtérbe kerültek a feltárásnélküli, úgynevezett No-Dig eljárások. Ezek az eljárások gyors, költségtakarékos és környezetbarát megoldásokat kínálnak a csővezetékek felújításához. Az eljárások között külön fejezetet képviselnek a Rib Loc ausztrál cég által kifejlesztett technológiák. Ezek a helyszínen tekercseléssel előállított spirálcsöves eljárások elsősorban a járható és mászható átmerő-tartományban alkalmazhatók. Kivételt képez a Rib Loc Expanda, amely már 150 mm-es csőátmérő esetén is bevethető. A Rib Loc Australia Pty. Ltd. fejlesztő munkájának köszönhetően a tekercselt spirálcsöves eljárások többféle változata is rendelkezésre áll, úgy mint a korábban már említett Expanda, a Rotaloc, a Ribsteel, a Ribline, valamint az SPR elnevezésű technológiák.

Az eljárások különlegessége abban rejlik, hogy a felújítások során alkalmazott béléscsöveket speciális profilszalagból a helyszínen tekercseléssel állítják elő. Az EXPANDA, az SPR, a ROTALOC és RIBSTEEL eljárásoknál PVC-ből készült profilt alkalmaznak, míg a RIBLINE eljárás polietilén szalag használatát igényli.

 

Milyen előnyöket kínálnak ezek a tekercselt spirálcsöves béleléses eljárások?

Íme néhány előny a teljesség igénye nélkül:

 

Alacsony kockázat

 

A béleléshez felhasznált anyagok már kész, előre legyártott állapotban kerülnek a helyszínre, a gyártás során szigorú ellenőrzésen esnek át a profilszalagok. A kivitelezés folyamán felmerülő bármilyen akadály vagy probléma esetén a bélelési munka szükség szerint leállítható és újra indítható. Ez az előny első sorban a nagyátmérőjű vezetékek bélelése esetén ad kellő biztonságot.

 

Alacsony költség

 

A kialakított profilszalagok tervezésénél egyik fontos szempont volt a magas szilárdsági paraméter mellett a könnyű súly. A tekercseléssel készített béléscsövek azonos gyűrűmerevség mellett lényegesen könnyebbek, mint a más eljárásoknál alkalmazott csövek (pl. Ribline esetében a béléscső súlya 1/5-e az ÜPE csőnek). A beépítés egyszerű gépeket igényel és a gyors kivitelezés szintén az alacsony bekerülést garantálja.

 

Gyors beépítés

 

A Rib Loc rendszerek egyik lényeges előnye a beépítés sebességében rejlik. A beépítés gyorsaságát garantálják a gyárban gondosan elkészített PVC profilok, valamint az egyszerű mechanikus csőtekercselési eljárás, amely során a spirál-béléscsövet elkészítjük. Ez a helyszíni csőgyártási folyamat jól kontrollálható, ami a gyors beépítés mellett a jó minőséget is garantálja. A kivitelezési időt tovább csökkenti a rövid átállási idő, a minimális előkészítő munka (aknából is indítható a tekercselés), valamint a becsatlakozások kialakításához kifejlesztett egyszerű megoldás.

 

Alacsony szennyvíz-átemelési költségek

 

Az eljárások alkalmazása során nem szükséges az üzemből kivenni a bélelendő csatorna szakaszt. A tekercselés a csatorna üzemelése közben is elvégezhető, ha a csatorna telítettsége nem haladja meg a 20%-ot. Ennél nagyobb terhelés esetén a munka szüneteltethető. Nem szükséges a berendezéseket kiépíteni a csatornából. A terhelés csökkenése után a felújítás tovább folytatható.

 

Jó hidraulikai viszonyok

 

A felújítási eljárások összehasonlításának egyik fontos szempontja az, hogy az alkalmazott megoldás milyen hatással van a csővezeték szállító kapacitására. A Rib Loc rendszer előnyei egyrészt a tekercselt spirálcső jó hidraulikai tulajdonságaiban jelentkeznek (k = 0,009), másrészt abban, hogy az Expanda és a Rotaloc eljárásoknál a kész béléscső szorosan felfekszik a régi cső falára (Close-fit eljárás) és így minimális a szállítókapacitás-csökkenés. Figyelemreméltó, hogy bizonyos feltételek mellett a bélelt cső szállítókapacitása megegyezhet az eredeti értékkel.

 

Kiváló vízzáróság

 

A PVC profilokból készített spirál béléscső vízzáróságát a profilon elhelyezett három elem együttesen garantálja; egyrészt a mechanikai zárást biztosító oldalsó kialakítások, másrészt a profilban elhelyezett O-gyűrűs tömítés, harmadrészt a profilra felvitt magas hőmérsékleten olvadó tömítő anyag. A Ribline eljárásnál a polietilénből készített profilszalagokat extrudáló hegesztéssel kötik össze, így ez a hegesztés egyúttal tökéletes vízzárást is biztosít.

 

Alacsony szállítási költségek

 

Az előre gyártott profilokat dobra föltekerve szállítják a helyszínre. A csőgyártás minden esetben a helyszínen történik. Az előre gyártott béléscsöveket alkalmazó relining eljárásoknál a csőszállítmány legnagyobb részét - nagyátmérő esetén - a levegő teszi ki. Ebből is kitűnik, hogy a Rib Loc cég eljárásai minimális csőszállítási költséggel járnak.

 

Ribloc Expanda eljárás

     

Ez az eljárás az ún. Close-Fit (szorosan felfekvő) béléscsövet eredményező bélelési eljárások csoportjába tartozik.

Az eljárás során a gyárban készített PVC profil szalagból a helyszínen gyártjuk le a spiráltekercselt béléscsövet. A csőgyártás fontos eleme a tekercselőgép, amelyet a tisztító aknában helyezünk el. Az első lépésként legyártott béléscső átmérőjét – amely természetesen kisebb a bélelendő cső átmérőjénél – a tekercselő keret beállítása határozza meg. A tekercselés során a béléscső forogva halad a felújítandó csatornában. A kívánt hossz elérése után a csőgyártást megállítjuk.

Az Expanda eljárásnál alkalmazott PVC profilok kettős zárással rendelkeznek, amelyek elemei a profil két oldalán találhatóak. Az egyik zárás a béléscső tömítését biztosítja, a másik az első lépésben legyártott béléscső átmérőjét tartja a tekercselő kereten beállított átmérőnek megfelelően. A második lépésben kerül sor a béléscső expandáltatására. Ezt úgy érjük el, hogy az alaktartó zárást megszüntetjük. Ezt úgy valósítjuk meg, hogy a tekercselés során a két zár közé egy acélsodronyt helyezünk, amelyet aztán a béléscső belseje felé kihúzunk, így az alaktartó zárat megszüntetjük. A záró erő megszűnésének hatására a cső forogva kitágul.  A forgás közben természetesen szükség van a béléscső további tekercselésére is. Az expandálás mindaddig tart, amíg a béléscső neki nem feszül a csatorna belső falának. A tisztító aknában lévő csatlakozásoknál a végeket kb. 1 m hosszban injektáljuk, tömítési célokból. A lezárást gyorskötő cementtel lehet megoldani. A gerincre történő csatlakozások megnyitása ipari robottal történik és az áthatás tömítésére ún. kalap idomot ragasztunk be a csatlakozási ponton.

A Ribloc Expanda eljárás a magyar piacon is gyorsan népszerű lett. Az eljárás bevezetése óta eltelt időszak alatt több mint 12 000 fm csatorna felújítására került sor. A gyakorlati alkalmazás során az eljárás előnyei érvényesültek: gyors kivitelezés, jó hidraulikai viszonyok és számos esetben üzemelés alatti kivitelezés volt. A profil korrekt kiválasztását az ATV-M 127-3-ra épülő számítógépes program biztosítja. Az eljárás gyors előretörését a kedvező ár is elősegítette. A Ribloc Expanda eljárás 2011-ben elnyerte a MAVÍZ NÍVÓDÍJ-át.