Felbontás nélkül is javíthatók és felújíthatók a közművezetékek

 

A forgalomkorlátozással, zajjal, környezetszennyezéssel járó csatornaépítési, -felújítási, -javítási munkák helyett ma már léteznek a sokkal kedvezőbb megoldást kínáló, feltárás nélküli, úgynevezett NO-DIG eljárások. Ezek közül is kiemelkedik a gravitációs csatornák felújításánál használatos RIBLOC Expanda eljárás. A nemzetközi tapasztalatokra épülő technológiát és szabadalmat hazánkban az egri székhelyű Agriapipe Csőtisztító, Építő és Szolgáltató Kft. alkalmazza.

 

Az elhasználódott, elöregedett csővezeték-hálózatok egyre több problémát okoznak az üzemeltetőknek. Ez fokozottan érvényes a földbe fektetett csövekre, ugyanis a sok helyütt 50-60 éves vezetékek szinte időzített bombaként ketyegnek alattunk. A váratlan és gyakori meghibásodások a jelentős üzemeltetési zavarok és gondok mellett komoly környezeti károkkal is járnak. Az ilyen problémák megelőzése érdekében szükséges az elöregedett csöveknek rendszeres vizsgálata és felújításukról, rekonstrukciójukról időben gondoskodni kell. A felújítások tervezésénél és kivitelezésénél egyre szélesebb körben alkalmazzák a feltárás nélküli, úgynevezett NO-DIG eljárásokat.

„Felesleges ágyúval lőni a verébre, ha a csúzli is megteszi” – tartja Lőrincz András cégvezető, aki képzett, gyakorlott munkatársaival húsz éve alkalmazza a feltárás nélküli csőfektetési eljárást. Eredményes és újszerű technológiáik szakmai elismerést arattak idén, a Víz Világnapja alkalmából az Agriapipe Kft. megkapta a Magyar Víziközmű Szövetség nívódíját a "RIBLOC EXPANDA” csatorna-felújítási eljárásért. A RIBLOC technológia több eljárást foglal magába, melyek közös tulajdonsága, hogy a béléscsövet a helyszínen tekercseléssel állítják elő más-más profilú PVC vagy polietilén szalagból. A PVC szalagból készített béléscső esetében a cső formáját a szalag két oldalán elhelyezett profil csőzáró kapcsolat hozza létre. A polietilén szalag esetében extrudáló hegesztéssel készül a béléscső.

Az Agriapipe Kft. fő tevékenysége a folyadék szállítására szolgáló közmű építése, ezen belül a közművezetékek feltárás nélkül felújítása. A feltárás nélküli felújítás olyan korszerű technológiákat foglal magába, amelyek közös jellemzője, hogy a cserére szolgáló csővezetékek felújítása az azokba belehúzott, vele teljesen egyenértékű, de gyakran hosszabb élettartamú új béléscsövekkel, -tömlőkkel történik. A bélelési eljárások igen széles átmérőtartományban és minden csővezetéktípusban (ivóvíz, ipari víz, szennyvízcsatorna, gázvezeték) végezhetőek.

A NO-DIG eljárások fő előnye az, hogy a környezetvédelmi szempontok jobban érvényesülhetnek. A hagyományos csővezetékcsere útfelbontással, földkiemeléssel, a munkagépek által okozott óriási zajjal, sok hulladék (pl. aszfalt) keletkezésével, útlezárással, forgalomeltereléssel jár. A NO-DIG eljárások esetében csak az akna körüli néhány négyzetméter terület felbontása szükséges. Az eljárások között külön fejezetet képviselnek a RIBLOC ausztrál cég által kifejlesztett technológiák, melyek a spiráltekercseléses béleléses eljárásokhoz tartoznak. Ezek egyik reprezentatív megoldása a RIBLOC EXPANDA eljárás.

A körülményektől, a helyszíntől, a csővezeték állapotától és a feladat nagyságától függően a feltárás nélküli eljárás ára a hagyományos módszerekkel végzett, útfelbontással járó közműhálózat csere, vagy javítás költségeinek mindössze 60-80 százaléka – tudtuk meg Lőrincz Andrástól. A japán, ausztrál, német, angol szabadalmat alkalmazó vállalkozás a különböző problémákra a legoptimálisabb megoldást kínálja. Körülményekhez alkalmazkodó, változatos technológiáik a felmerülő legkülönbözőbb problémákra is megtalálják a megfelelő választ.

A cég hazai viszonyok között a legváltozatosabb bontás nélküli megoldási technológiát kínálja partnereinek, elsősorban vízműveknek, ipari üzemeknek. Tevékenységük nem csak itthon, külföldön is eredményes, a már meglévő oroszországi munkájuk mellett ebben az évben egy kazahsztáni mérnöki irodával közös vállalkozásba fogtak.