A minőség bizonyítja létjogosultságát

A spiráltekercselt technológia több kilométeren keresztüli és több éve tartó következetes használatával Budapest a spiráltekercselt cső felújítás európai modellvárosává nőtte ki magát. 

A SEKISUI SPR által nyújtott spiráltekercselt technológia már ismert felújítási megoldás Budapest városa számára. 2010 óta hozzávetőlegesen 18.861 m hosszú körszelvény, valamint egyedi alakú csatornát újítottak fel Magyarországon, melyből 5.869 métert Budapest belvárosa alatt.  A legutóbbi nagyátmérőjű felújítási projekttel a spiráltekercselt cső technológia ismét megmutatta a benne rejlő potenciált, egy 565 méteres, 1400 x 2100 mm átmérőjű tojásszelvény keresztmetszetű csatorna felújítása kapcsán.  A feltárás nélküli felújítás az Agriapipe építőipari partner céggel együtt került elvégzésre, Budapest észak-keleti részén, 2014 nyarán.  

 

Az 1907 óta működő kombinált szennyvízcsatorna az évek során a folyamatos működés miatt anyagfáradás jeleit mutatta, valamint a korrózió miatt repedések és sérülések jelentek meg rajta. A felújításra szoruló tojásszelvény csatorna egy nagyon forgalmas főút, a Pozsonyi utca alatt helyezkedik el, Budapest belvárosában, a XIII. kerületben. A szabvány szerelőaknákon keresztüli felújításhoz, a hozzáférési pontok körül csak néhány méter lezárására van szükség, a berendezés és a felújítási géppark tárolásához. A föld feletti forgalom számára alig volt akadály annak ellenére, hogy a földalatti felújítási projekt meglehetősen nagy volt és sok méter hosszan zajlott.

 

Az 565 méter hosszú csatornaszakasz az SPR™ Spiráltekercselt módszerrel került felújításra oly módon, hogy egy acél megerősítésű, PVC-U anyagból készült profil szalag tekercselésével egy rendkívül ellenálló műanyag belső béléscsövet hoztak létre közvetlenül a befogadó csőben. Amikor a spiráltekercselt profil dobok valamelyike felhasználásra került, egy új profilszalagot csatlakoztattak egy hordozható tompahegesztő berendezés segítségével. 

A tekercselési folyamatot szabályozott áramlási körülmények között hajtották végre a régi csatornában. Alkalmanként a heves esőzések komoly kihívásokat jelentettek, mivel a víz szintje a csatornában 1 méter magasra emelkedett, és rövid időre meg kellett szakítani a tekercselést. Mivel a tekercselő gép folyamatosan a régi csatornában állomásozott, a tekercselést azonnal folytatni tudták a vízszint lecsökkenését és a csatorna kitisztítását követően.

 

A statikai számítások alapján meghatározott 50-80 mm közötti vastagságú gyűrűs teret a Spiráltekercselt béléscső és a befogadó cső között nagy szilárdságú injektáló anyaggal töltötték ki, hogy helyreállítsák a statikai tulajdonságokat.  Az SPR™ spirális béléscső ily módon zsaluzatként szolgál a befogadó cső új injektálása részére, valamint hosszú évekre megbízható bevonatolt képez, amely megvédi a beton szerkezetet a kombinált szennyvíztől.  Az SPR™ bélelés sima és kopásálló felülete javítani fogja a hidraulikus kapacitást, így ellensúlyozva a befogadó cső minimális keresztmetszet csökkenését.